In alle gemeenten tekenbeten in tuin gemeld: dertig tuintekenteams gezocht.

Stichting voor Duurzame OntwikkelingWageningen University

23-MEI-2022 – Jaarlijks worden naar schatting vijfhonderdduizend tekenbeten opgelopen in de tuin, ook midden in de stad. Uit een analyse van tekenbeetmeldingen via Tekenradar.nl blijkt dat vanuit elke gemeente meldingen uit de tuin komen. Om erachter te komen waar in de tuin hoeveel teken zitten, zoekt Wageningen University dertig tuintekentelteams die van 11 tot en met 19 juni in hun tuin teken gaan vangen.

Top vijf gemeenten met meeste tekenbeten in tuinen. Op basis van het aantal meldingen van tuintekenbeten via Tekenradar.nl over de afgelopen tien jaar, gaat de gemeente Westvoorne in Zuid-Holland aan kop wat betreft het aantal tuintekenbeten per honderdduizend inwoners. Rozendaal, Schouwen-Duiveland, Terschelling en Westerveld staan op plaats twee tot en met vijf.

Qua totaal aantal meldingen van tuintekenbeten spant de gemeente Groningen de kroon, gevolgd door Schouwen-Duiveland, Apeldoorn, Amsterdam en Ede. Opvallend is dat er vanuit elke gemeente in Nederland tekenbeten uit de tuin worden gemeld. De volledige ranglijst staat op de Tuintekentelpagina van Nature Today.

Het vervolg van dit artikel kunt u lezen op Nature Today.