Raadsel van de week no.17

Raadsel van de week no 17.

De knoppen De bast

De vraag: Welke boom is dit?
De hint: De knoppen wachten op de zomer.

Het Antwoord: Zomereik

Er waren 10 inzendingen.
De winnaars zijn Jan en Riek Bisschoff Tulleken en Agaat Mesman.
Zij hadden de juiste eik te pakken.

Toelichting:
In de winter zie je de prachtige takken van de bomen fel tegen de lucht afsteken. De kruinen vormen schilderachtige plaatjes van lijntjes en stippen. Van dichtbij hebben de takken en de knoppen allemaal andere vormen. Maar weet je nog welke boom het was als je het zonder het blad moet stellen?

In 2017 organiseerde KNNV Bollenstreek een lezing en een wandeling “Bomen en Struiken herkennen in de winter”, waarin Dirk Slagter ons probeerde uit te leggen hoe makkelijk het was om de verschillende bomen te herkennen. Hij had er ook een boekje over geschreven: Winterflora bomen en struiken.

Met die informatie in mijn achterhoofd heb ik twee foto’s gemaakt.

Foto 1: Een takje met knoppen
Opvallend aan dit takje is dat de knoppen verspreid aan de tak zitten en dat aan het eind van de tak een groepje knoppen zit.
In het boek vind je dan twee bomen, die hier aan voldoen:
• De Zomereik: Aan het uiteinde van ieder tak zit een groep stompe knoppen van verschillende grootte.
• De Amerikaanse eik: Aan het uiteinde van iedere tak zit een groep spitse knoppen.

Niet zo makkelijk dus om te weten wat spits en wat stomp is. De Amerikaanse eik werd dan ook meerdere malen genoemd.

Foto 2: De schors
Opvallende aan de schors zijn de in de lengte lopende grillige groeven en de grijze kleur.
• De Zomereik: De schors van is groengrijs van kleur en met een geribd tot met diepe lengte groeven doorklieft oppervlak.
• De Amerikaanse eik: De schors is vrij glad en grijs, later met ondiepe groeven en smalle, ruwe schorsplaten. De schors is minder diep gegroefd dan van de zomereik

Op basis van de combinatie van beide foto’s en de hint zou je dus bij de Zomereik moeten uitkomen.

de kruin van de zomereik