Stelkampsveld

KNNV Excursie landgoed Beekvliet bij Borculo op 4 juli 2021

Ha, het mocht weer! En zo trokken we met een groepje richting Borculo. Het landgoed Beekvliet is een goed bewaard voorbeeld van het vroegere kleinschalige oude hoevenlandschap met essen. zandwegen, graslanden, heide en boerderijen.  Het Natura 2000 gebied Stelkampsveld met o.a. natte heide en blauwgrasland is hier een onderdeel van. Je kunt er omheen lopen en het zo bekijken. Je kon de orchideeën en andere bijzondere planten tot vlak bij het zandpad zien staan.

De parkeerplaats vinden op de hoek van de Muldersweg en de zijweg van de Borculoseweg die heel logisch ook Borculoseweg heet, was niet voor iedereen even makkelijk. Langs de paden is ook genoeg te beleven. Zo vonden we o.a. de roze grondbraam, grote ratelaar, hengel en de brandnietnetel. Die bloeit anders, pas vanaf ca het 14e blad van onder, de gewone al vanaf het 7e blad van onder. De bladeren zijn ook smaller en ik vond ook de stelen anders van kleur.

Ook vonden we planten die hier eigenlijk niet hoorden zoals cichorei, rapunzelklokje en groot streepzaad. Maar even verderop werd het duidelijk. Bij een ‘boerderij’ stond de tuin er vol mee. Hier was duidelijk een zaadmengsel gestrooid, alleen dan wel een die bij het rivierengebied hoort. En dat is ook buiten de tuin dus te zien. De paarse ooievaarsbek was ook zo’n ontsnapte soort.

Rond het veld zagen we o.m. gevlekte orchis, kleine zonnedauw, duizend guldenkruid, ruw walstro, egelboterbloem, mannetjes ereprijs en een ogentroost. We dachten eerst aan de stijve ogentroost, maar het bleek de vierrijige ogentroost (eigenlijk een duinplant, maar nu op veel plaatsen in het land verspreid, vermoedelijk door de maaimachines?).

We waren van plan om ook de nieuwe natuurontwikkelingsgebieden die er bij gekomen zijn wat nader te gaan verkennen, maar er kwam een zware lucht opzetten. We hebben even buienradar.nl bekeken. Oei; vlakbij! Vlug naar de auto. En gelukkig nog net op tijd. Die andere gebiedjes doen we een volgende keer wel.

Ed Grotenhuis.