Thema cursus: Grassen

In Nederland komen zo’n 120 grassoorten voor. Het is een van de grootste plantenfamilies die we hebben. Toch wordt het kijken naar gras bij veel plantenliefhebbers overgeslagen omdat ze geen felgekleurde bloemen hebben en omdat de herkenning van grassen moeilijk zou zijn. Aan dat laatste kun je zelf werken. Deze grassencursus, georganiseerd door Floron en KNNV Breda, maakt je wegwijs in de diverse soorten, bloeiwijzen en groeivormen van deze planten.
Beemdgras, struisgras, raaigras, zwenkgras, zijn zomaar een paar groepen grassen die algemeen in onze omgeving voorkomen. Als je oppervlakkig kijkt, lijkt inderdaad al het grasgroen met dunne stengels en langwerpige bladeren. Tijdens de cursus kijken we juist goed naar de verschillen tussen al die grassen. Een loep is daarbij wel noodzakelijk. Daarnaast maken we vooral gebruik van de Heukelsflora, maar ook die van Veldgids Nederlandse Flora (Eggelte) is zeker bruikbaar.

De Grassencursus bestaat uit 3 bijeenkomsten.
Op zaterdag 3 juni en 1 juli zijn er twee hele cursusdagen van 9.30 tot 15.30 uur. Deze dagen starten met een korte theoretische introductie in Boerderij Wolfslaar, Wolfslaardreef 95, Breda, daarna gaan we praktisch aan de slag. ’s Middags gaan we het veld in om de soorten ter plaatse te bekijken en te herkennen. De laatste bijeenkomst op zaterdagochtend 2 september is alleen een ochtendexcursie. De locatie wordt tijdens de cursus bekendgemaakt. De activiteiten worden verzorgd en begeleid door docenten van Floron District Noord Brabant Baronie en KNNV Breda.

Aanmelden: Wil je die kans grijpen om door te krijgen hoe je grassen op naam kunt brengen? Meld je dan aan door een mail naar breda@knnv.nl te sturen. De kosten bedragen € 40,- euro per persoon. Voor koffie/thee wordt gezorgd. Wel zelf je lunch meenemen. Na aanmelding sturen we je een bevestiging waarin ook staat hoe je de bijdrage voor de cursus kunt overmaken.
Meer informatie over de cursus bij Jacques Rovers, districtscoördinator Floron Noord-Brabant Baronie en coördinator plantenwerkgroep KNNV Breda e-mail: plantenwerkgroep@breda.knnv.nl tel: 076-5875353/06-12410822