Terug naar Kennisbank

2017 Vogelreis Peenedal

Sinds de jaren zeventig worden vogelreizen georganiseerd door de vogelwerkgroep van de KNNV-afdeling Epe en Heerde. In de beginjaren werd van deze reizen géén verslag samengesteld.

In 1996 verscheen het eerste reisverslag van een Vogelreis naar Müritz, Usedom, Rügen en Falsterbo. Na deze vogelreis is er van vrijwel elke vogelreis een reisverslag gepubliceerd.
Begin 2017 is in de vogelwerkgroep besloten om een vogelreis te organiseren naar het Peenedal in Noordoost-Duitland, Mecklenburg-Vorpommern. Voor de meeste leden van de vogelwerkgroep was het Peenedal nog een onbekend gebied.

Voor de samenstelling van het reisverslag is dankbaar gebruik gemaakt van een aantal rapportages van hydrologen werkzaam bij waterschappen en boswachters van Staatsbosbeheer.
Zij hebben ‘vakexcursies’ gehouden in het Peenedal. De vakexcursies bestonden uit het bezoeken van een aantal
gebieden waar hydrologische herstelmaatregelen van verdroogde veensystemen zijn uitgevoerd. Hun rapportages
gaan uitgebreid in op de hydrologische herstelmaatregelen en vegetatie-ontwikkelingen.

Voor de beschrijving van de gebieden die wij hebben bezocht is de informatie van eerdere bezoeken relevant om een indruk te krijgen van de landschapshistorie en hydro-ecologie van die gebieden. Zie ook de bronvermelding/literatuur achter in dit rapport inclusief verwijzingen naar websites.

2017 Vogelreis Peenedal-Vogelwerkgroep Epe-Heerde(13 MB)

Kenmerken

Datum 2021 / 11
Afdeling Epe-Heerde
Publicatie Onderzoeksverslag
Thema Vogels

Dit is een kennisbank artikel van KNNV | Afdeling Epe-Heerde.

Bezoek de site