Terug naar Kennisbank

2020 Verslag Vogelwerkgroep Velduilen en roofvogels

Waarnemingen 2018 en 2019

Dit verslag is een weergave van de waarnemingen van Velduilen en roofvogels in vier broekgebieden in de gemeente Heerde gedurende 2018 en 2019.


Op 5 november 2018 kreeg ik rond 16.00 uur een telefoontje van mijn ex-collega van Staatsbosbeheer Natalie van Dijk dat in het Zijbroek in Vorchten een Velduil vloog. Met gezwinde spoed richting Zijbroek en inderdaad in een slootwal aan de noordzijde van de Ziebroeksweg zat een Velduil. Ik ben geen fotograaf, maar toch snel een kiekje gemaakt ter bevestiging van de waarneming van Natalie van Dijk. Het was het begin van een reeks waarnemingen van Velduilen tot eind mei 2019. Niet alleen waarnemingen van Velduilen, maar ook van veel roofvogels die zich tegoed deden
aan een overvloed aan muizen. Want de veldmuis was in veel gebieden in Nederland aanwezig en vooral in noord Nederland werd de grasmat geteisterd door veldmuizen. Er waren zelfs agrariërs die de weilanden onder water zetten om de veldmuisplaag te bestrijden. In de broekgebieden in de omgeving van Vorchten was geen veldmuisplaag, hoewel veldmuizen wel talrijk waren, gelet op de hoge aantallen predatoren. Niet alleen roofvogels waren talrijk, maar ook Grote zilverreigers en Blauwe reigers genoten van de aanwezigheid van grote aantallen (veld)muizen.

2020 Verslag Vogelwerkgroep Velduilen en roofvogels(5 MB)

Kenmerken

Datum 2020 / 01
Afdeling Epe-Heerde
Publicatie Onderzoeksverslag
Auteur A. Hottinga
Thema Vogels

Dit is een kennisbank artikel van KNNV | Afdeling Epe-Heerde.

Bezoek de site