Terug naar Kennisbank

Landelijke Natuurwerkdag

We mochten weer!
Zoals bekend is de Landelijke Natuurwerkdag 2020 geannuleerd. De klus die toen op het programma stond, het opschonen van ecoduct Sterrenberg, is afgelopen winter door de natuurwerkgroep gedaan. Deze zomer leek het beter te gaan met de pandemie, er werd massaal gevaccineerd, dus eind van de zomer een afspraak met de boswachter van het Utrechts Landschap gemaakt. Na wat nadenken had hij een mooie klus voor ons: het opschonen van de enig overgebleven Kozakkenput in het gelijknamige bos. Daarnaast kon een heideveld, dat daar vlakbij lag, ook worden opgeschoond.
Even leek het erop dat Covid 19 opnieuw roet in het eten zou gooien, maar de Landelijke Natuurwerkdag kon op 6 november doorgaan. Er was veel belangstelling om mee te werken. Een aantal leden van de natuurwerkgroep had zich aangemeld, maar ook voor ons onbekende mensen. Daarnaast kwam er zelfs een collega-natuurwerkgroep uit Noordwest Veluwe om te kijken hoe een stronkentrekker werkt en om er zelf mee aan de slag te gaan. We hebben een nieuwe stronkentrekker en die kon goed gebruikt worden op deze dag.
Om half elf gestart met koffie, thee en koeken. Daarna een korte instructie over wat er gedaan kon worden en hoe het gedaan moest worden. Nieuw was dat we zouden proberen de inlandse boompjes en struiken te verzamelen, zodat ze door “MeerBomenNu” konden worden opgehaald en elders herplant. De groep werd in tweeën gesplitst en de mensen konden aan de slag gaan.
De belangstelling voor het werk dat gedaan werd, was groot. Er wordt veel gewandeld in de buurt van de put, veel mensen waren nieuwsgierig naar wat er gedaan werd. Daarnaast kwam een medewerkster van het Landschap Erfgoed Utrecht langs, nadat ze zelf ook een paar uur gewerkt had op een andere locatie. Vervolgens kwam er iemand van RTV Utrecht, geen idee of het is uitgezonden. Tot slot kwam ook de boswachter kijken hoe het ging. Hij was zeer tevreden met het werk wat tot dan toe was gedaan.
Het is gelukkig de hele dag droog gebleven, al was het een grijze dag en alleen af en toe een waterig zonnetje. Rond drie uur begon het vrij donker te worden, daarom gestart met het opruimen van de verwijderde opslag, zodat de locatie netjes achter gelaten kon worden. Na een afsluitend drankje is iedereen vertrokken, tevreden over een leuke werkdag waarop veel werk is verzet. Er waren vijf grote zakken met boompjes verzameld, die wat later werden opgehaald. Kortom een geslaagde dag.
We hebben het werk niet volledig af kunnen krijgen, dus in de komende maanden gaat de natuurwerkgroep de werkzaamheden afronden. Wil je mee doen, de natuurwerkgroep is elke vrijdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur op een locatie actief. Eenmalig meedoen mag natuurlijk ook.
Voor vragen kun je contact opnemen met Simone Laanbroek, natuurwerkgroep@ziggo.nl of 06-57075182.

Kenmerken

Datum 2022 / 01
Publicatie Excursieverslag
Thema Geen

Dit is een kennisbank artikel van KNNV | Afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn.

Bezoek de site