Terug naar Kennisbank

Natuurwerkdag 2 november 2019

Voor de vierde keer sinds de oprichting van de natuurwerkgroep in 2012 waren de werkzaamheden voor de natuurwerkdag gepland op het heideveld in het Ridderoordse bos. Om tien uur werden de mensen verwelkomd met koffie, thee en koeken. In totaal waren we met zijn tienen. Na een korte instructie kon iedereen aan de slag.

Een enkeling is gestart met het verwijderen van de opslag op het heideveld. Het effect van de voorgaande werk(mid)dagen was nog merkbaar, veel opslag was er niet.

Naast de bank aan de westzijde van het veld stonden nog enkele Amerikaanse vogelkersen, met de schop en de stronkentrekker zijn deze verwijderd.

Daarnaast stond er veel opslag in de noordwesthoek van het veld. In die hoek stond nog een enkele Amerikaanse vogelkers, maar ook veel sporkehout. Sporkehout of vuilboom is een inlandse boom, maar door het grote aantal wordt het zicht op het heideveld belemmerd. Voor de zekerheid had ik de dag ervoor een aantal boompjes voorzien van een rood-wit lint, als teken dat die konden blijven staan. Van de rest zijn alle uitlopers afgekort. Met de stronkentrekker zijn vervolgens een deel van de stronken verwijderd.

Natuurwerkdag Ridderoordse Bos

Toen we startten met de werkzaamheden begon het te regenen, zodat we de koffiepauze in de regen hebben gehouden. Rolf Dijkstra, de assistent boswachter van het Utrechts Landschap, had een beter tijdstip uitgekozen. Toen hij langs kwam om te kijken hoe het ging, om half één, werd het droog en wat later begon zelfs de zon te schijnen. Rolf had sap en gevulde koeken meegenomen en die smaakten prima naast de broodjes, die er ook waren.

Tegen een uur of drie vonden we het genoeg, er was veel werk verzet. Alles bij elkaar toch een goede natuurwerkdag. Er is echter nog veel te doen, er staan nog de nodige stronken, die het liefst voor de volgende lente verwijderd moeten worden. Daarnaast is er ook nog veel werk te doen in de Kozakkenput en de Hees. Vrijwilligers op de wekelijkse werkmiddagen van de Natuurwerkgroep zijn dan ook van harte welkom.

Tekst en foto’s: Simone Laanbroek

Kenmerken

Datum 2019 / 12
Publicatie Excursieverslag
Thema Geen

Dit is een kennisbank artikel van KNNV | Afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn.

Bezoek de site