Terug naar Kennisbank

Verslag excursie Leersumse Veld 9 juli 2022

Met 1 auto en 1 busje rijden we om 20.45 uur vanaf Hoenderdaal naar het Leersumse Veld. Het is droog en niet al te koud. We gaan via de A12 want de rotonde bij Leersum is afgesloten. Op de Maarsbergseweg komen we een verkeersregelaar tegen die ons doorlaat als we zeggen dat we naar het Leersumse Veld gaan.

Bij de Veldschuur staan Jan Katsman en de andere deelnemers. We zijn met 19 personen. Onderweg naar de nachtzwaluwen zien we diverse roodborsttapuiten. Dit jaar is er helaas geen broedgeval van de grauwe klauwier.

Roodborsttapuit. Foto Nicolien Drost.

We steken een grasvlakte over en bewonderen daar twee rondvliegende boomvalken. Die vangen grote rondvliegende kevers (junikevers?) en plukken er de dekschilden vanaf.

Na een kwartier gaan we toch maar door naar de nachtzwaluwen. Kort na 22.30 uur horen we de eerste. En er vliegt er ook een langs. En een tweede. Iedereen heeft ze gezien en gehoord. Ook vliegen nog twee houtsnippen voorbij.

Nachtzwaluw. Foto Nicolien Drost.

De nachtzwaluwen laten zich nog een paar keer horen. Om 23.00 uur is het vrijwel donker en gaan we terug naar de auto’s. Het was weer een geslaagde excursie.

Kenmerken

Datum 2022 / 09
Publicatie Excursieverslag
Thema Geen

Dit is een kennisbank artikel van KNNV | Afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn.

Bezoek de site