Terug naar Kennisbank

Verslag vogelweekend Lauwersmeer 20-22 mei 2022

Op vrijdagochtend gaan Rudi en ik met Hans van Schaik richting het Lauwersmeer. Het weerbericht verwacht in de loop van de middag regen, dus Hans gaat niet kamperen maar komt bij Rudi en mij in de bungalow slapen. We besluiten ’s middags voor de regen nog even naar de Ezumakeeg te rijden. Daar staat een man die vertelt dat er bij Oostmahorn steltkluten broeden. Die vinden we inderdaad maar het begint al snel te regenen. We gaan terug naar de camping. ’s Avonds wordt het weer droog. De rest van de deelnemers is intussen gearriveerd en we gaan nog even naar de hut bij het Jaap Deensgat.

Wat horen en zien we. Foto Nicolien Drost.

Zaterdagochtend is het droog en zonnig. We gaan per auto naar camping De Pomp aan de zuidwestkant van het Lauwersmeer. We lopen naar de uitkijkheuvel waar we diverse bruine kiekendieven zien. Dan door het bos waar we een aantal wielewalen horen. En verder naar de vlakte ten oosten van de camping. Daar is een deel van het pad afgezet wegens een broedgeval van een buidelmees. We volgen de omleidingsroute maar daar zijn buidelmezen en nest niet te zien. Wel zien we veel rietzangers en een blauwborst.

Nu door naar Anjum waar we een kop koffie nemen en daarna naar Paesens/Moddergat. We lopen een dijk op die naar de Waddenzee loopt. Het water is al hoog. We zien rotganzen en zilverplevieren in de kwelders.

Nu snel terug naar Oostmahorn. Op een parkeerplaats halen huiszwaluwen kluitjes modder bij een plas voor hun nest. We lopen naar de plas met de steltkluten. Door de regen staat het water nu hoger en zo te zien staat het nest van de steltkluten nu helaas onder water. We gaan nog even langs bij Ezumakeeg. Hier veel eenden en steltlopers, o.a. kemphanen. ’s Avonds eten we bij het Booze Wijf in Lauwersoog.

Steltkluut. Foto Nicolien Drost.

Zondagochtend is het weer nog mooier geworden. We gaan naar het Jaap Deensgat. Daar zien we gele kwikstaarten en jonge kievitjes en tureluurs. Ook een blauwborst, en in de hut broeden boerenzwaluwen. Er vliegt hoog een zeearend over die niet door iedereen gezien wordt.

’s Middags gaan we nog bij Maria langs die met twee anderen in een bungalow verblijft in het Landalpark bij Zuijderoog. De beloofde nachtegaal zingt uitbundig en laat zich ook goed zien. Een mooie afsluiting van een zeer geslaagd weekend.

Kenmerken

Datum 2022 / 09
Publicatie Excursieverslag
Thema Geen

Dit is een kennisbank artikel van KNNV | Afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn.

Bezoek de site