Terug naar Kennisbank

Vogelexcursie Arkemheen 10 april 2022

Op zondag 10 april gingen wij met een kleine groep op excursie naar de polder Arkemheen.

Op de heenweg begon het te regenen en de temperatuur was net boven nul, maar toen wij daar aankwamen kwam het zonnetje door en werd het een prachtige zonnige ochtend met een aangename temperatuur. Hierdoor hebben wij prachtige vogels kunnen spotten.

Ons startpunt was het stoomgemaal Arkemheen, voorheen gemaal Hertog Reijnout.

Het begon direct al goed met vogels die je hier helemaal niet zou verwachten namelijk een zevental grote zee-eenden en vier middelste zaagbekken. Dit zijn vogels van het zilte vocht.

Op dat moment kwam ook een bruine kiekendief overvliegen. Jammer genoeg verstoorde een voorbijvarend schip deze vogelpracht.

Wij besloten naar onze volgende plek te rijden aan het einde van de dijk en van daaruit gingen wij wandelend naar de plas-drasgebieden.

De lucht was vol van zingende grutto’s, kievieten, tureluurs en een zingende blauwborst.

Wij waren getuige van paringen van grutto’s en tureluurs. Dan krijg je ook de balanceer-act van deze vogels te zien met hun lange stelten en de moeite die dat kost dit te volbrengen.

In de slootkanten zaten tientallen watersnippen verstopt, wat een fantastische schutkleur hebben deze vogels ook als de zon op hun verenkleed schijnt.

Er valt nog veel meer te melden: kluten, die schitterden in de volle zon met hun wit-zwarte verenkleed, wintertalingen, slobeenden, krakeenden en een enkele pijlstaart.

Op de weg terug hoorden wij nog de Cetti’s zangers en zagen enkele kneuen.

Kenmerken

Datum 2022 / 07
Publicatie Excursieverslag
Thema Geen

Dit is een kennisbank artikel van KNNV | Afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn.

Bezoek de site