Terug naar Kennisbank

Vogelexcursie Zeeland 16 december 2018

Met een dun laagje sneeuw vertrekken we om 8.00 uur uit Driebergen met drie personen in een auto. Een persoon heeft afgezegd wegens de sneeuw en een wegens de kou. Bij het Oudeland van Strijen zal nog een deelnemen zich bij ons voegen.

Op de snelweg hebben we weinig last van de sneeuw. Er rijden veel strooiwagens. En hoe verder we naar het westen komen, hoe minder sneeuw we zien. Maar helaas zien we wel iets anders: namelijk mist.

Aangekomen bij het Oudeland van Strijen is de mist serieus geworden. Na een minuut of tien arriveert Hannie en gaan we op zoek naar ganzen. Die zien we nauwelijks: een groep Canadezen en een paar grauwe en kollen. Wel mooi is een slechtvalk op een paal vlak langs de weg. Hij blijft zelfs even zitten. Ook zit er een groep ringmussen in een braamstruik onder een hoogspanningsmast.

Ook bij het Hellegatsplein is door de mist niks te zien. Maar bij de Grevelingendam is de mist iets minder en zien we de eerste middelste zaagbekken. Bij het restaurant nemen we soep en koffie en zien we door het raam een groep rotganzen.

Voorbij het restaurant komen we bij het eerste getijdenwater. Het is laagwater en we zien scholeksters en een paar wulpen. Ook goud- of zilverplevieren en een paar bonte strandlopers.

We rijden door naar de Prunjepolder. De mist is nu vrijwel verdwenen. In het haventje bij de Heerenkeet loopt een kleine zilverreiger te vissen. We bewonderen hem uitgebreid en maken wat foto’s.

In de binnendijkse plasjes zit ook van alles. We zien bergeenden, krakeenden, slobeenden en tureluurs. En een driftig vissende lepelaar.

Lepelaar

Wat verder zit een groep kluten. In de verte zitten brandganzen. Ook zien we een paar kemphanen, al helemaal in winterkleed. De mist is nu helemaal weg en de zon komt zelfs nog door.

We gaan nu snel door naar de Brouwersdam. Op zee zitten veel middelste zaagbekken en een paar brilduikers. Na een tijd turen zien we in de verte een roodkeelduiker. Er staat ook een andere groep vogelaars en die roepen op een gegeven moment: GROTE JAGER! Hij komt dicht langs de kust en we kunnen hem goed bekijken. Dit is wel de topper van deze dag.

Als laatste gaan we nog naar de buitenhaven van Stellendam. Helaas komt de mist weer op en zien we dus niet veel. We lopen nog naar de rand van het water maar dan vliegen de eenden en ganzen van ons af. We horen nog grauwe ganzen en zien nog kuifeendjes, maar ze verdwijnen snel. Wij gaan maar naar huis, toch heel voldaan, want we hebben heel wat gezien, met als mooiste de grote jager.

Tekst en foto’s: Nicolien Drost

Kenmerken

Datum 2019 / 12
Publicatie Excursieverslag
Thema Geen

Dit is een kennisbank artikel van KNNV | Afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn.

Bezoek de site