Vogelexcursie Hoeksche Waard, Strijen 28-01-2023

Foto’s en excursieleiding: Lis Stolp, Marijke Ammerlaan; Foto’s en tekst: André Kommer

Ochtend
Om 08.45 uur vertrekken we met 2 auto’s van de parkeerplaats Appelgaarde in Voorburg. Met 5 deelnemers van de vogelwerkgroep gaan we vandaag op zoek naar ganzen en andere wintergasten op het eiland Hoeksche Waard. Het weerbericht voorspelt aangenaam winterweer met volop zon en amper wind. Om ca 09.45 uur komen we aan bij het zoutwatergetijdengebied Oeverlanden Hollands Diep. Lis en Marijke, die vandaag de excursieleiders zijn, hebben hier in de ochtend een wandeling op het programma staan. We hebben nauwelijks de eerste stappen gezet of een eerste paar grote zaagbekken laat zich zien.

Foto-1: Grote Zaagbek. Foto: André Kommer
Het zijn echte wintergasten. Even verderop blijkt nog een paar te zitten. Op het water zien we een flink aantal bergeenden. De vogels hebben de rui erop zitten en zijn nu in prachtkleed. Bij Strijensas zwemt een groep van ca 14 brilduikers op het Hollands Diep.
Nu en dan vliegen er ganzen over. Het zijn overwegend brand-, grauwe en
kolganzen. Op het water zien we…

Foto-2: Knobbelzwanen. Foto: Lis Stolp
verder Canadese ganzen, kokmeeuwen in winterkleed, slobeenden, meerkoeten, krakeenden
en een klein aantal wintertalingen. Vanuit het struikgewas horen we de schreeuwende roep van de geheimzinnige waterral. Ook de cetti’s zanger, even geheimzinnig als de waterral, laat zich verschillende keren horen. Verder horen we vinken en de eerste zang van de boomkruiper. Pogingen om een zeearend in beeld te krijgen mislukken.

Foto-3: Molen de Lelie. Foto: Marijke Ammerlaan
De lunch
11.30 uur: het is tijd voor koffie. Maar in Strijensas is geen enkele drinkgelegenheid te vinden. Nabij Puttershoek komen we bij een molen, korenmolen de Lelie. De deur is open en de molenaar biedt aan koffie te zetten. Hij nodigt ons uit buiten aan de picknicktafel plaats te nemen en vertelt ons over de geschiedenis van “zijn” molen en de waterbeheersing hier in de omgeving. Na een kleine drie kwartier vertrekken we naar het Oudeland van Strijen.

Middag
Het Oudeland is bekend vanwege de dwergganzen die hier jaarlijks in klein aantal overwinteren. Maar het zijn lastige vogels die zich niet gemakkelijk laten zien. Ook vandaag blijkt dat het geval. Met de telescopen zoeken we meter voor meter het
gebied af, op zoek naar het wit op het voorhoofd en de gele oogring. We observeren grote aantallen brandganzen, grote zilverreigers, torenvalken en buizerds.

Foto-4: Grote zilverreiger. Foto: Lis Stolp
Een juveniele bruine kiekendief (♂) stijgt kort op uit een greppel. We rijden een stukje terug naar een plek waar een groepje vogelaars met telescoop staat te vogelen. Ze hebben een paar dwergganzen in beeld, maar zelfs met hun aanwijzingen blijkt het lastig de vogels scherp in beeld te krijgen. We houden het vandaag op 3 dwergganzen en dat is veel tegenover het geringe aantal kolganzen dat we vandaag zien. Maar weinig in vergelijking met het aantal dat hier normaliter te zien is.

Foto-5: Torenvalk. Foto: Lis Stolp
In de namiddag bezoeken we vogelobservatiepunt Het Gemaal. Het is gevestigd in een oud zoals gezegd gerestaureerd gemaal. Van hier heb je een mooi uitzicht over de plasjes en rietvelden. Nu en dan strijkt er een torenvalk neer in het topje van een wilgenstruik.

Foto-6: Het Gemaal. Foto: André Kommer
Er zwemmen wintertalingen, krak- en slobeenden. In Het Gemaal eindigt de vogelexcursie. We nemen afscheid van elkaar. Het was een gezellige en geslaagde vogelexcursie.

Met dank aan Lis en Marijke !