Bouw een hotel voor zweefvliegen
Waarom
Zweefvliegen zijn na de wilde bijen onze belangrijkste bestuivers. Onze inheemse flora kan niet zonder deze mooie vliegen. Net als alle insecten kunnen ze wel wat extra aandacht en hulp gebruiken. Een “gewoon” insectenhotel gebruiken ze niet. Zweefvliegen met larven in vochtige omstandigheden zijn geholpen met een speciaal zweefvlieghotel. De larven van deze soorten hebben een adembuis (rattenstaartlarven) waarmee ze boven water en/of modder lucht in ademen. Zodoende kunnen ze in zuurstofarme omgeving leven, wat veel andere dieren niet lukt. Met dit eenvoudig te maken hotel is het mogelijk de dieren te volgen en krijgen we meer inzicht in het leven ervan.
Hoe
Je hebt nodig een waterdichte schaal of teil, een waterdichte (bloem)pot, afgevallen blad, gemaaid gras, houtsnippers of andere plantmateriaal, drie of vier takken en water.
Vul de schaal en de pot met plantmateriaal. Giet alleen in de pot wat water, zo dat het plantmateriaal net onder staat. Steek er takjes in en laat die tegen de rand leunen. Ben je bang voor muggen, leg er dan nog een paar droge bladeren bovenop, die het water niet raken. Zet de pot in het midden van de schaal. Het geheel zet je op een rustige plek in de tuin of op je balkon. Zorg voor bloeiende planten in de buurt. Zorg er wel voor dat de inhoud van de pot vochtig blijft.
Wat kan je verwachten
Na een week of wat gaan de bladeren in de natte bak verteren. De geur daarvan is voor zweefvliegvrouwen erg aantrekkelijk. Die zijn juist op zoek naar zo’n plek om eitjes af te zetten. De larven doen zich te goed aan de verterende planten. Als het tijd is on te verpoppen klimmen ze via de stokjes omhoog en laten zich in de schaal vallen.
Bekijken
Na een maand kan je de pot legen in een (witte) bak of teil en zie je hopelijk de larven bewegen. Je kan tellen hoeveel het er zijn en kijken of er verschillende soorten bij zijn, de ene soort heeft een langere adembuis dan de andere. Doe alles daarna weer terug in de pot, ook de takjes. Als de larven klaar zijn om te verpoppen, klimmen ze via de takjes omhoog en laten zich in de grotere bak vallen. In die bak kan je dan de poppen vinden. Als je de poppen in een (jam)potje met deksel (paar gaatjes erin) met wat blad legt, kan je na uitkomen de soort bepalen.
Soorten zweefvliegen
Er zijn verschillende geslachten van zweefvliegen waarvan de larven in water of natte omstandigheden leven. Bijvoorbeeld de pendelvliegen (Helophilus) aks de gewone pendelvlieg (Helophilus pendulus) en de bijvliegen (Eristalis) zoals de blinde bij (Eristalis tenax) en puntbijvlieg (Eristalis nemorum).
Doe mee en geef door wat je ziet
Leuk plan? Doe dan mee en noteer zoveel mogelijk gegevens: waar staat je hotel, wat is de startdatum, welke dagen kijk je en wat je dan ziet. Verzamel de poppen en hou bij welke soort wanneer ontpopt. Foto’s zijn natuurlijk welkom en goede hulp bij determinatie.
Dit idee komt uit Engeland, er wordt naar verwezen in het belangrijke boek van David Coulson: Stille Aarde. Zoek eventueel op “hoverfly lagoon” voor meer informatie en youtube filmpjes.
Stuur je gegevens naar Anna Kreffer: voorzitter@den-haag.knnv.nl
Dan maken we er een verslag van!