Terug naar Kennisbank

Insectenexcursie Korte Duinen

Er is altijd iets nieuws te vinden!

Zaterdag 1 juni bezochten we met de insectenwerkgroep de Korte Duinen en het Monnikenbos. Ik had me opgeworpen als gids, wat goed uitkwam omdat ik het gebied misschien al zo’n honderd keer zal hebben bezocht. Toch is er in een dynamisch stuifzandgebied zoals de Korte Duinen altijd iets nieuws te vinden, en dat bleek nu ook weer.

Mieren

Rudolf van Hengel zorgde voor extra uitleg over de in het gebied levende mieren, zoals een aantal bosmieren (behaard / onbehaard). Omdat we extra naar mieren keken viel ook de Gewone mierenzakkever op, een broedparasiet van bosmieren die zijn eitjes in een nest laat vallen.

Op plekken waar de wind het stuifzand over de struikhei heeft geblazen, leven de rupsen van de eenstipdikkopmot (Scythris empetrella) die daar tunnels in het zand maken.

We bekeken deze zeer zeldzame (en erg kleine) microvlinders. Ze vliegen amper, het lijkt meer alsof ze rondspringen.

Vliegje

Vlakbij de eenstipdikkopmotten zag Sylvia een klein vliegje, Tetanops myopina (zeldzaam). Vorig jaar door Jeroen Hoek herontdekt in Soest. Voorlopig is het de enige bekende plek in de provincie Utrecht. Maar ja, wie kijkt naar dit soort vliegjes?

Met mijn vlindernet wist ik wat wantsen te vinden, zoals de Schapenzuringrandwants en de Zandschildwants. Ook vonden we een Stomplijfroofvlieg:

Jeneverbessen

De jeneverbes is één van mijn favoriete struiken (bomen!) om insecten te zoeken. Helaas, door het weer viel het aantal soorten een beetje tegen, toch vonden we typerende bewoners zoals de Jeneverbeskielwants, het Heidelieveheersbeestje, de Jeneverbesrandwants en de Oranje vlekpedaalmot. En een larve van een Oogvleklieveheersbeestje.

Door het matige weer (het was droog, maar wel behoorlijk vochtig en bewolkt) zagen we geen dagvlinders, op de rups van een Kleine vuurvlinder (onzeker) na. Ook de libellen bleven beperkt tot één Azuurwaterjuffer.

Na de Jeneverbessen grondig bekeken te hebben, ging een deel nog door naar het Monnikenbos, waar in een voormalige zandafgraving een kruidrijk grasland ligt waar onder andere de mannetjesereprijsschildwants voorkomt. Die vonden we niet, wel een Bremschildwants. Onder muzikale begeleiding van een direct boven ons roepende raaf bewonderden we een blauw vliegend hert die in een mierennest verzeild was geraakt en zagen we nog een flink aantal poederzakdragers (vlinders, red.).

Kenmerken

Datum 2024 / 09
Publicatie Excursieverslag
Thema Insecten

Dit is een kennisbank artikel van KNNV | Afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn.

Bezoek de site