15 juni | Natuuracademie: Minicursus Mieren

Natuuracademie: Minicursus Mieren – door Rudolph van Hengel
zaterdag 15 juni 2024 | 10:30-13:00 uur | theorie & excursie | Amersfoort

Mieren zijn een familie van kolonievormende sociale insecten. Iedereen kent ze, mieren zijn overal te vinden. Maar wat voor rol vervullen de mieren in de natuur? Wat voor invloed hebben ze op hun omgeving? De grote mierenhopen van bosmieren bijvoorbeeld herbergen vele andere bodemdieren en dragen mede daardoor bij aan de biodiversiteit.

Net als andere organismen in Nederland wordt de verspreiding van mieren onderzocht. Niet alleen om te weten hoe het met de mieren gaat, maar ook omdat de aanwezigheid van mieren een indicatie kan geven van de kwaliteit van een natuurgebied. Hoe werkt dat? Hoe gaat het met de mieren in Amersfoort? Wat valt er te zeggen over de mieren op Schothorst?

Ook mieren hebben het moeilijk door stikstofdepositie en andere invloeden van de mens. De vraag is op welke wijze het behoud van mieren-populaties kan worden bevorderd. Daar is veel discussie over mogelijk.

Docent: Rudolf van Hengel

Praktische informatie
– Datum: zaterdag 5 juni 2024
– Programma: presentatie van 10:30-11:30 uur, met aansluitend excursie van 11:45-13:00 uur
– Locatie: Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21 Amersfoort
– Kosten: 10 euro. Leden van KNNV- en IVN-afdeling Amersfoort: 5 euro. Basisschool kinderen: gratis. Gepast contant betalen bij binnenkomst. U kunt niet pinnen. De opbrengst wordt gebruikt voor activiteiten van de Natuuracademie.
– Aanmelden: via CNME@amersfoort.nl. Aanmelden is verplicht, maximaal 20 deelnemers (kinderen niet meegerekend)

De Natuuracademie is een samenwerking van CNME Amersfoort en de regionale afdelingen van KNNV en IVN in Amersfoort en omstreken