22 okt | WNA Natuurlezing: Biomimicry, vernuftige strategieën van de natuur

WNA Natuurlezing | Biomimicry, vernuftige strategieën van de natuur – door Annemarit van Broekhoven
dinsdag 22 oktober 2024 | 20:00-22:00 uur | Het Groene Huis & online

Biomimicry gebruikt de natuur als inspiratiebron voor innovaties om duurzame – of zelfs regeneratieve – producten, processen en systemen te realiseren. Oplossingen voor onze grote uitdaging om samen een gezonde, duurzame wereld te creëren, zijn volop om ons heen te vinden. Organismen, met al hun mooie en minder mooie kanten, bereiken precies wat wij, mensen, nastreven: op een duurzame manier leven op aarde én een gezonde planeet achterlaten voor de volgende generaties. Om gebruik te maken van die inspiratiebron, moeten we anders (leren) kijken.

Het vakgebied biomimicry draait om ‘leren van de natuur’ – handig gereedschap, duurzame materialen, samenwerken – en het toepassen van haar strategieën op onze menselijke uitdagingen. Maar biomimicry is niet simpelweg kopiëren, het vraagt een andere manier van kijken en het (her)verbinden met het leven om ons heen. Het draait om het begrijpen en nabootsen van de natuurlijke principes, vanuit de ethiek om waarde toe te voegen aan het leven om ons heen.

Annemarit van Broekhoven (industrieel ontwerper en gepassioneerd biomimicry-specialist) laat ons op dinsdag 22 oktober vanuit een ander perspectief naar de natuur kijken. Zij geeft veel voorbeelden, zoals bomen als lichtgewicht constructeurs, zwermen als experts in zelfsturende systemen, en eieren als inspiratie voor duurzame verpakkingen. Kom naar de lezing, verwonder je en laat je inspireren!

WNA NATUURLEZING – praktische informatie
Datum: dinsdag 22 oktober 2024
– Tijd: 20:00-22:00 uur (zaal open om 19:30 uur)
– Locatie: Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21 in Amersfoort
– Toegang: Gratis (max. 80 bezoekers). Reserveren niet nodig. Koffie en thee zijn tegen betaling verkrijgbaar.
– Online te volgen: via deze Zoom-link; login op dinsdag 22 okt vanaf 19:45 uur. Vragen stellen kan alleen live in Het Groene Huis.

WNA Natuurlezingen worden georganiseerd door Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort, een samenwerkingsverband van KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente Amersfoort

Annemarit van Broekhoven geeft lezingen en workshops, en werkt aan diverse (educatieve) projecten. ‘De Bionische Vogel’ is haar eerste boek (uitgave KNNV). Na de lezing is het boek te koop (€24,95 cash of via QR-code), en vrijwillige giften om haar onderzoek te ondersteunen zijn welkom (via QR-code).