Lijsterbesspirea
De lijsterbesspirea (Sorbaria sorbifolia) is een struik die je in Breda hier en daar in plantsoenen tegenkomt en die soms verwildert. Als je op de verspreidingsatlas van FLORON kijkt zie dat lijsterbesspirea in heel Nederland wordt gemeld, maar met een grotere dichtheid op de zandgronden. De klei- en veenstreken zijn minder bedeeld.
De lijsterbesspirea is een bladverliezende struik, die tot de rozenfamilie behoort. De struik komt van nature voor in de gematigde streken van Azië, waaronder Siberië, het Verre Oosten van Rusland, Noord-China, Japan en Korea en is van daaruit als sierplant verder verspreid naar Europa en Noord-Amerika. De struik wordt 1,5-2,5 m hoog met opgaande takken en lange ondergrondse uitlopers. Het oneven geveerd blad heeft steunblaadjes, is tot 25 cm lang en heeft dubbelgezaagde, zittende blaadjes. Alleen het topblaadje heeft een bladsteel. In juni bloeit de struik met grote witte pluimen die hommels, honingbijen en vlinders trekken.
Het is voor mij wat raadselachtig hoe lijsterbesspirea aan zo een wijde verspreiding komt. In plantsoenen en bermen zie dat de struik verder kruipt via worteluitlopers en dan zelfs wat woekergedrag vertoont. In rubrieken over met tuinadviezen wordt aangeraden worteluitlopers direct af te knippen, met uitroepteken!
Het kan zijn dat door het land worteldelen als tuinstort voor verbreiding zorgen. Het kan ook zijn dat hij zich uitzaait. Volgens kwekers kan dat.
Er is in Nederland nog een familielid en dat is de harige sorbaria (Sorbaria tomentosa) afkomstig uit de Himalaya en dat is meer een rotsplant. Deze komt veel minder voor en is verwilderd slechts viermaal aangetroffen.
De geslachtsnaam ‘Sorbaria’ komt van een Latijns woord voor roodachtig en heeft betrekking op de kleur van de bessen. De letterlijke vertaling van Sorbaria sorbifolia is: ‘lijsterbesachtige met lijsterbesblad’. ‘Tomentosa’ betekent ‘viltig behaard’.
Tekst en foto’s: Aad van Diemen