Nieuws uit Duinvallei Watergat
Raad van State heropent onderzoek Duinvallei Watergat in Monster
De strijd om Duinvallei Watergat in Monster krijgt een nieuw hoofdstuk. Op 5 augustus stonden Natuurlijk Delfland, tezamen met Bewonersgroep Monster-Noord tegenover OWBZ en de gemeente bij de Raad van State. Natuurlijk Delfland en de Bewonersgroep willen Watergat inrichten als een natuurgebied, als een buffer naast het kwetsbare Solleveld, een Natura-2000 gebied.
OWBZ wil op dit stukje land luxe huizen bouwen. Dat beide groepen het niet eens met elkaar zijn, is duidelijk, maar merkwaardig is dat OWBZ feiten hardnekkig ontkent. Zo werd tijdens de zitting van de Raad van State door de directeur van OWBZ beweerd, dat in Watergat na de kassensloop geen andere stikstofveroorzakende bedrijvigheid heeft plaatsgevonden. Dat er van 2017 tot 2020 maïs verbouwd werd, werd simpelweg in alle toonaarden ontkend. Nog diezelfde dag kwamen buurtbewoners met foto’s op de proppen, waarop duidelijk te zien is dat Watergat jarenlang bebouwd is met maïs door pachter boer Ammerlaan uit Midden-Delfland. Zie foto Natuurlijk Delfland. Er was zelfs nog een krantenartikeltje dat opriep de groei van de maïs te bestuderen. Hoe kan OWBZ, de eigenaar van Watergat, dat ontgaan zijn?
Nu heeft de Raad van State het onderzoek heropent. De Raad heeft aan de gemeente gevraagd hoe het zit? Was er wel of niet sprake van maisteelt en zo ja, welke consequenties heeft dit?
Werkzaamheden gestaakt in Watergat vanwege kikkers en padden
Nog een merkwaardig ontkenning van de feiten door OBWZ. Door het plaatsen van schermen in de duinvallei zouden er geen kikkers en padden meer zijn in Watergat, en zeker niet de beschermde rugstreeppad. Nu hebben de bewoners van de Rijnweg te maken met wat je een tsunami van rugstreeppadden en kikkers kunt noemen. Ze zaten in vrijwel alle tuinen. Je moet oppassen dat je er niet op ging staan! Maar dat ze ook in duinvallei Watergat zelf zaten – ondanks de schermen – bleek op 29 augustus. De firma Berkhout uit Schipluiden was ingehuurd om het gras te maaien en de slootjes schoon te maken. De werkzaamheden moesten echter gestopt worden, omdat grote aantallen kikkers en padden voor de trekker uitsprongen. Zie foto Natuurlijk Delfland van jonge padden op de Rijnweg. Doorgaan met maaien had een bloedblad onder de (beschermde) dieren aangericht. Zie foto Natuurlijk Delfland van de vertrekkende trekker.
Misschien wordt het tijd dat de gemeente gaat erkennen dat Watergat nu al vol leven zit en kan uitgroeien tot een zo broodnodig schitterend natuurgebied in het Westland.