Iedere dode vogel telt nu ook

Hoeveel vogels sterven door vogelgriep of andere ziekten? En hoe brengen we verhoogde sterfte bij een soort goed in kaart? Monitoren van de gevolgen van vogelziekten wordt steeds belangrijker. Via LiveAtlas start Sovon nu met het systematisch verzamelen van gegevens over aantallen dode vogels.

Weleens gehoord van hoogpathogene vogelgriep? Of van het usutuvirus? De laatste jaren zijn vogelziekten steeds vaker in het nieuws. Wilde vogelpopulaties kunnen ineens een enorme klap krijgen door de uitbraak van een virus. Zo nam door vogelgriep het aantal broedparen van grote sterns in Nederland en België af met ongeveer een kwart en door usutu zagen we vanaf 2017 in drie jaar tijd het aantal merels met 30 procent afnemen.

Patronen

Vanwege zulke uitbraken zijn virologen en vogelonderzoekers (pdf: 213 kB) erg benieuwd naar de impact die de ziekten hebben op vogelpopulaties. Ook willen we de verhoogde sterfte graag kunnen vergelijken met de normale sterfte, ook wel achtergrondsterfte genoemd. Deze vergelijking maken we om uiteindelijk vragen als ‘hoeveel extra merels zijn er doodgegaan door usutu’ goed te kunnen beantwoorden. Nu zijn zulke vragen lastig van antwoord te voorzien en hebben schattingen meestal grote marges.

Zie voor het hele artikel: Nature today.