Vlaardingen: Nieuw Waterland in 2025, een kijkje in de toekomst

Vlaardingen, zomer 2025. De thermometer tikt bijna 27 graden aan. Kleine kinderen zetten voorzichtig wat stapjes in de Krabbeplas. Verderop wuiven rietpluimen en gestaag kabbelt schoon zwemwater de plas in. Een echtpaar wandelt met een onstuimige labrador die, in al zijn onschuld, een mijmerende visser laat schrikken. Op het nieuwe brede pad rondom de Krabbeplas zoeven skaters voorbij. Aan de overkant van de rivier genieten de Rozenburgers van hun Groene Gordel. Welkom in Nieuw Waterland: een met vereende krachten vernieuwd recreatie- en natuurgebied in Vlaardingen en Rozenburg.

Nieuw Waterland ligt direct naast de Blankenburgverbinding; de nieuwe snelweg die is aangelegd in opdracht van Rijkswaterstaat. Na jaren van graven, heien en bouwen aan de Blankenburgverbinding is de rust in de zomer van 2025 al een tijdje weergekeerd. De A24, zoals de snelweg heet, verbindt de A20 bij Vlaardingen met de A15 bij Rozenburg. De nieuwe snelweg vermindert de verkeersdrukte op de A15 en bij de Beneluxtunnel én maakt de Rotterdamse haven en regio beter bereikbaar.

Natuur en recreatie in ere
Vele jaren geleden deden de plannen voor het infrastructurele megaproject in Vlaardingen alle alarmbellen rinkelen. Niet vreemd als je bedenkt dat het aanleggen van een snelweg met een tunnel onder de rivier flinke sporen nalaat in het oorspronkelijke landschap. Vooral vanuit Vlaardingen is er daarom jarenlang geprotesteerd tegen de komst van de weg. Vlaardingers zijn gehecht aan de natuur in het verstilde historische landschap aan de rand van hun stad. De vrees voor overlast en kaalslag was groot. De lobby van de gemeente Vlaardingen, natuurorganisaties en inwoners om hier oog voor te hebben, vond uiteindelijk een luisterend oor bij landelijke politici. Het Rijk koos voor een inpassing in de omgeving die de recreatie en de natuur in het gebied zoveel als mogelijk in ere houdt.

Motorgebrom en vogelgekwetter
Want waar is die snelweg eigenlijk? Dat kun je je in de zomer van 2025 best even afvragen als je ligt te zonnen op het nieuwe strandje aan de zwemplas in het Krabbepark. Auto’s komen na hun duik in de Maasdeltatunnel aan de Vlaardingse kant bovengronds, maar ze verdwijnen daarna weer onder de grond in de Hollandtunnel en zijn dan onzichtbaar. Als de auto’s uit de landtunnel komen, rijden ze verdiept langs de Krabbeplas naar het knooppunt Vlaardingen dat de A24 verbindt met de verbrede A20 naar Rotterdam. Rietpluimen langs de Krabbeplas verhullen deels de matrixborden die boven de weg uitkomen. Wie in het Krabbepark een wandeling maakt, kan het huisje voor de tunnelbediening passeren dat gecamoufleerd is als boerderij. Als je in de buurt van de verdiepte snelweg komt, klinkt er natuurlijk motorgebrom, maar verderop in het Krabbepark trekken vogelgekwetter en watergespetter de aandacht.

Meer lezen?  lees dan hier verder

Foto en tekst: © Verhalen (nieuw-waterland.nl) Boswachter Chris Hartman Krabbepark