Vogelbescherming

Beste mensen,

Bij deze weer een aflevering van de maandelijkse Infomail voor Vogelwerkgroepen, met de volgende onderwerpen:

Petitie: neststenen voor mussen!

De huismus is de bekendste vogel van ons land. Toch zit de huismus in het nauw: één van de oorzaken is dat ze steeds meer moeite hebben om een plekje te vinden om te broeden.
Samen met bouwbedrijven heeft Vogelbescherming daarom jarenlang gewerkt aan een mooi plan om neststenen voor vogels en andere beschermde diersoorten te verplichten bij nieuwbouw en grootschalige renovatie. Het plan is simpel qua uitvoering, geeft vogels weer een toekomst en levert geen vertraging op bij het bouwen van nieuwe woningen. Ondanks de steun van de bouwsector wil minister Mona Keijzer het plan niet uitvoeren. Ze schrapte de oplossing een maand voordat deze uitgevoerd zou worden.

Om dit onzalige plan tegen te houden roepen we zoveel mensen op om deze petitie te ondertekenen: Teken de petitie Neststenen voor mussen! #muszoekthuis | Vogelbescherming.

Want wat ons betreft is het laatste woord hier nog over gezegd. Dus teken de petitie en zegt het voort!

Voor wie meer wil lezen zie hier:  Mona Keijzer schrapt vogelvriendelijke bouwplannen: vogels en natuur de dupe | Vogelbescherming

De oudste Vogelwerkgroep van Nederland?
Volgend jaar viert de Haagse Vogelbescherming haar 100-jarig bestaan. Een bijzondere en zeer respectabele leeftijd, zeker voor een Vogelwerkgroep.

Dit deed bij sommigen de vraag ontstaan of er Vogelwerkgroepen in Nederland zijn van nóg hogere leeftijd. We horen het graag! 

Ook zijn we benieuwd naar andere jubilea. Dus als jullie Vogelwerkgroep volgend jaar (of komende jaren) zo’n te mijlpaal te vieren heeft, laat het me weten.

Mogelijk dat wij ook een bijdrage kunnen leveren aan de feestvreugde. 

Landelijke Dag, afgelopen maand
Ik denk dat wij (Sovon, Vogelbescherming en NOU) mogen spreken van  een succesvolle Landelijke Dag, 30 november j.l. in Ede.

En hopelijk hebben jullie dat ook zo ervaren. Afgaande op de reacties van bezoekers was het in ieder geval weer de moeite waard.

Hopelijk ook hebben jullie iets meegekregen van het parallelle programma van Vogelbescherming in de Bachzalen.

Deze zijn hier terug te zien. En mochten jullie één of meerdere van onze lezingen hebben bijgewoond, dan hoor ik graag wat jullie er van vonden.

We zitten er aan te denken om jaarlijks een eigen programma te organiseren op de Landelijke Dag, dus vandaar deze vraag.

Vossenraster?

Via de Stichting Groen Cronesteyn in Leiden bereikte mij het volgende bericht:

In 2023 hebben zij een vossenraster (schrikdraad installatie op zonnepaneel ) aangebracht om het weiland waar eerder veel weidevogels zaten, maar de laatste jaren veel minder.

Echter, het is niet goed gelukt: het perceel had teveel grillige vormen om de draden goed te kunnen spannen, en bleek later … het waterpeil was toch niet constant genoeg. 

Als er dan draden in het water gaan hangen gaat de spanning eraf. En als het peil te laag is, zwemt de vos eronderdoor. Ze hebben er heel veel tijd ingestoken, maar kregen het niet goed voor elkaar. 

Te vaak was de spanning onvoldoende. Lang-verhaal-kort: ze zijn tot de conclusie gekomen dat er teveel onzekere factoren zijn. 

Maar de installatie is prima en die stellen zij graag ter beschikking aan een andere Vogelwerkgroep die een perceel tegen vossen wil beschermen. 

In De Wilck is dat goed gelukt, met camera’s bewezen. Stichting Groen Cronesteyn kan evt. ook voorlichting geven aan een Vogelwerkgroep over de installatie.

Het gaat om 1.000 m. afrastering, driedraads systeem. 

Dus, is er onder jullie iemand die juist op zoek is naar zo’n vossenraster of kennen jullie groepen die al zo’n vossenraster overwegen? Laat het me weten.
Het allergrootste deel van de installatie is betaald door bijdrages uit fondsen, dus Stichting Groen Cronesteyn kan de installatie voor een miniem bedrag ter beschikking stellen

Oproep: Ledenraad Vogelbescherming

Ook in 2025 ontstaan weer enkele vacatures in de Ledenraad. 

Het meedenken met onze Vereniging vraagt om een Ledenraad die van vele markten thuis is. Wat ons daarbij bindt, is het beschermen van vogels en hun leefgebieden. 

Wij zijn op zoek naar mensen die kennis en ervaring hebben op het gebied van financiën, organisatie van verenigingen, marketing en communicatie, natuurbescherming en/of ornithologie. 

Je kunt je aanmelden voor de Ledenraad als u minimaal één jaar lid bent van de Vereniging op het moment van aanmelding. 

Dus, heb je belangstelling en wil je tijd vrijmaken om actief deel te nemen? Op www.vogelbescherming.nl/ledenraad vind je meer info en vertellen Ledenraadsleden waarom ze lid zijn.

En hebben júllie wellicht nog onderwerpen?
Hierbij weer de oproep: mocht je vragen of ervaringen hebben die voor de overige werkgroepen ook interessant of nuttig kunnen zijn? 
Of zitten jullie met een bepaalde situatie waar anderen mogelijk mee te maken hebben gehad? 
Laat het me weten. Dan kan ik er in een volgende Infomail aandacht aan schenken.

Nou, dit was het weer voor dit jaar. Rest mij natuurlijk nog om jullie de beste wensen toe te wensen voor een gezond en vogelrijk 2025!

Groet,

Gert Ottens

Vogelbescherming Nederland