In Baarn ligt dit mooie park waar we op 14 oktober 2023 te gast waren. Terwijl onze rondleidster Baukje begon aan haar uitleg in de werkschuur hagelde het buiten. Een rijke handelaar uit Amsterdam die een huis had laten bouwen in Baarn liet de tuin aanleggen. Foto Japanse Kornoelje
Daarna Totdat in de Uithof een nieuwe hortus in gebruik werd genomen fungeerde de tuin als Hortus van de universiteit van Utrecht. Daarna werd het park van de gemeente Baarn en kwam het in handen van de Vrienden van Cantonspark. In 1999 werd het park een rijksmonument. De tuin wordt onderhouden door vrijwilligers onder leiding van een tuinbaas.
De grond is zandgrond en gedeeltelijk Eemvallei, dus rivierklei.
In het begin van de vorige eeuw ging de voorkeur uit naar mooie bomen uit dezelfde klimaatzone, na de renovatie ligt de nadruk bij nieuwe aanplant meer op Aziƫ.
In de loop van de tijd zijn er bomen gekapt en andere zijn opnieuw aangeplant.
Boukje heeft ons rondgeleid met veel kennis over de bomen wat betreft de geschiedenis en het gebruik. Zo vertelde ze dat in Italiƫ de tamme kastanje de bevolking redde bij hongersnood. De kastanjes werden vermalen tot meel en daar bakte men brood van. Ook dat de luchtwortels van de Moerascypres hol zijn en tot 50 centimeter hoog kunnen worden. Door de indianen in Amerika werden ze gebruikt om bijen in te houden.
In alle seizoenen is een bezoek aan de tuin zeer de moeite waard.