Insectenexcursie in je eentje.

Voor de insecten-liefhebbers: een excursie-idee voor in je eentje (of met z’n tweeën):

Insecten in januari
Alles is nog koud, insecten overwinteren veel als ei of pop. Maar natuurlijk niet allemaal!
Een leuke activiteit in deze tijd is achter platanenschors te kijken.

Zoek een plataan bij jou in de buurt. Een plataan (Platanus) is veel te vinden in Zuid-Europa vanwege de schaduw. Maar ook hier worden ze aangeplant als park- en straatboom. Een plataan is makkelijk te herkennen aan de “camouflage”-bast waarvan de stukken heel makkelijk loslaten (oudere exemplaren verliezen deze eigenschap).
Wat we gaan doen, stukjes schors lostrekken, schaadt de boom dus bijna niet, de loslatende bast bij deze soort is een wijze om met groei om te gaan.
Wat kan je nu doen bij een plataan?
Neem in ieder geval een bakje mee, bijvoorbeeld een bewaarbakje. En hou je telefoon of fototoestel bij de hand. Hou je bakje tegen de boom en haal een stukje losse bast weg …. en kijk welke verrassing tevoorschijn komt.
Het bakje gebruik je om snelle lopers in te tikken of om vallende diertjes in op te vangen. Het kan natuurlijk zijn dat er niets zit, probeer dan een volgend stukje.
Platanen die helemaal alleen staan hebben minder diertjes dan platanen die soortgenoten in de buurt hebben, maar dat is alleen mijn ervaring.
Probeer een foto te maken van je dier(en) op de boom of in je bakje, dat is om later uit te zoeken wat het is.
Wat kan je tegenkomen?
Oorwurmen, spinnen, kevers, wantsen, springstaartjes, duizendpoten, spinsels e.d. en op de schors ook wel zakdragertjes. Een aantal soorten is gebonden aan plataan, zoals de plataannetwants (nog niet in het westen gevonden, maar de soort rukt op vanuit Limburg), plataanridderwants en -pseudoschorpioen.

Leg na afloop de stukjes schors onderaan de boomstam en laat de diertjes zo dicht mogelijk bij de stam weer vrij!
Deel je foto’s met ons of geef de link van waarneming.nl waar je je vondsten gemeld hebt.
Enkele van mijn eigen vondsten:
Plataannetwants, Plataanridderwants en Grote viervlekschorsloper.

Veel plezier en succes!
Anna Kreffer, voorzitter@den-haag.knnv.nl