De Koninklijke Nederlandse Natuurvereniging (KNNV) is een landelijke vereniging en bestaat uit 47 afdelingen verspreid over heel Nederland.
KNNV bureau
Het KNNV bureau geeft inlichtingen over de vereniging, organiseert landelijke projecten en verzorgt de landelijke communicatie.
Postadres: Postbus 310, 3700 AH Zeist
Telefoon: +31 (0)6 83504611
E-mail: bureau@knnv.nl
Medewerkers
Ingeborg Schreuder (verenigingszaken)
Telefoon: +31 (0)683504611
bureau@knnv.nl
Wanne Roetemeijer (communicatie en projecten)
+31 (0)6 83505025
wanne.roetemeijer@knnv.nl of webmaster@knnv.nl
Yvonne Verschuren (ledenadministratie)
+31 (0)6 83504596
ledenadministratie@knnv.nl
KNNV-uitgaven
Alle KNNV-uitgaven zijn direct bij de KNNV-uitgeverij te bestellen, maar zijn ook in de winkel van de Vogelbescherming te koop.
Kantoorloos werken
KNNV werkt kantoorloos. Daardoor is er geen adres meer in Zeist en wordt er anders gewerkt. Het postadres blijft behouden. Hier meer informatie.
KNNV Ledenadministratie
Yvonne Verschuren. Telefoon: +31 (0)6 83504596
E-mail: ledenadministratie@knnv.nl.
Commissies
Binnen onze landelijke vereniging zijn de volgende commissies actief:
– Beleidsraad
– Archiefcommissie
– Kascommissie
– Natuurbeschermingscommissie
Website
Vragen over deze website kun je richten aan de webmaster.
Stichting Fondsen
De Stichting Fondsen beheert de gelden uit giften en legaten. Zie wat de Stichting Fondsen KNNV voor je en uw project kan doen.
ANBI-status
Zowel de KNNV als de Stichting Fondsen hebben de ANBI-status. Wij zijn dus erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling. Dit betekent dat u uw gift aan de KNNV en aan de Stichting Fondsen kunt aftrekken bij de aangifte van de inkomstenbelasting. Lees hier meer over de ANBI-status van de KNNV.
Historie
Natuurvereniging KNNV is een organisatie met een rijke geschiedenis die diep geworteld is in de Nederlandse natuur- en milieubescherming. De organisatie heeft sinds de oprichting een belangrijke rol gespeeld in het bevorderen van de kennis over en de bescherming van de natuur in Nederland. Hier is een kort overzicht van de geschiedenis van de KNNV:
Oprichting en doelstellingen
De oprichting was op 10 februari 1901 in Amsterdam door o.a. Jac P. Thijsse, Eli Heimans, Hendrik Heukels, Prof. Dr. Hugo de Vries, Dr. Han Heinsius en Prof. Dr. A. A. W. Hubrecht. Het was een groep vooraanstaande natuuronderzoekers en -liefhebbers die een platform wilden creĆ«ren om hun kennis te delen en te verdiepen. Het doel van de vereniging was vanaf het begin duidelijk: het bevorderen van de studie van de natuur en het verspreiden van kennis hierover onder een breed publiek. De vereniging richtte zich in het bijzonder op amateur-natuurliefhebbers, die in die tijd vaak de enige onderzoekers van de lokale flora en fauna waren. Later is daar de doelstelling ‘natuurbescherming’ bijgekomen.
Groei en activiteiten in de beginjaren
In de eerste decennia na de oprichting groeide de KNNV snel. Lokale afdelingen werden opgericht door het hele land, waar leden samenkwamen voor excursies, lezingen en onderzoek. Een belangrijk aspect van de vereniging was de nadruk op veldwerk, waarbij leden de natuur in trokken om planten, dieren en geologische fenomenen te bestuderen.
Natuurvereniging KNNV staat ook aan de wieg van de oprichting van de Vereniging Natuurmonumenten in 1905. In 1960 leidde een initiatief binnen de KNNV tot de oprichting van IVN Natuureducatie.
Wetenschappelijke bijdragen
De leden van de KNNV hebben door de jaren heen belangrijke wetenschappelijke bijdragen geleverd. Veel van de onderzoeken uitgevoerd door KNNV-leden werden gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften en hebben bijgedragen aan de kennis van de Nederlandse flora en fauna. Ook was de KNNV betrokken bij de oprichting van nationale parken en natuurreservaten in Nederland, door hun inspanningen om de natuurlijke omgeving te bestuderen en te beschermen.
Het publiceren van wetenschappelijke bijdragen en andere uitgaven groeide zo fors dat dit uitgroeide tot de KNNV Uitgeverij. Deze uitgeverij is verzelfstandigt in …. en brengt nog steeds talloze natuurboeken uit.
Tijdschrift Natura
Sinds 1906 heeft de KNNV het landelijke tijdschrift Natura met artikelen over veldbiologie, natuurbescherming en verenigingszaken. Veel afdelingen ontwikkelden daarnaast ook eigen tijdschriften en nieuwsbrieven. In het verleden is vaak samengewerkt met het tijdschrift de Levende Natuur dat niet aan een organisatie verbonden is.
Koninklijke status
In 1951, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan, kreeg de KNNV het predicaat ‘Koninklijk’. Dit was een erkenning van het belang van de vereniging voor de Nederlandse samenleving en haar bijdrage aan de natuurbehoud en wetenschappelijke kennis.
Samenwerking
Gedurende de jaren heeft de KNNV samengewerkt met verschillende andere natuurorganisaties en wetenschappelijke instellingen, zowel in Nederland als internationaal. Dit heeft geleid tot een verdere professionalisering van de vereniging en een uitbreiding van haar activiteiten.
In 1981 is een publicatie verschenen “80 jaar Koninklijke Natuurhistorische Vereniging” waarin de historie en het verloop van de vereniging uitgebreid worden beschreven.